Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Πολιτιστικό τριήμερο ποίησης, της Ευδοκίας Ι. Γιαννικοπούλου, διευθύντριας του Β' Τοσιτσείου-Αρσακείου Γυμνασίου Εκάλης



Με αφορμή την ημέρα ποίησης (21η  Μαρτίου), καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαρτίου, οι μαθητές μας, με τη βοήθεια των καθηγητών τους, ανακάλυπταν ποιητές και ποιήματα, μοιράζονταν με τους συμμαθητές τους τις εντυπώσεις τους, αναζητούσαν την επίδραση και την απήχηση της ποίησης στον κόσμο, εμπνέονταν από στίχους, συνέτασσαν εργασίες, δημιουργούσαν καλλιτεχνικά έργα και απολάμβαναν την περιήγησή τους στο χώρο της τέχνης.
Το πολιτιστικό τριήμερο για την ποίηση, στις αρχές Απριλίου, ήταν το επιστέγασμα όλης αυτής της δραστηριότητας και   υπήρξε μια μεγάλη γιορτή  για το Β΄  Τοσίτσειο - Αρσάκειο Γυμνάσιο Εκάλης που αποδεικνύει πόσο δημιουργικό και χαρούμενο μπορεί να  είναι το σχολείο. 
Για την πραγματοποίηση όλων των εκδηλώσεων στο πλαίσιο του πολιτιστικού τριημέρου ποίησης  θα ήθελα να εκφράσω θερμότατες ευχαριστίες σε όλους τους συντελεστές του. Συγκεκριμένα:
Στην κ. Ιουλίτα Ηλιοπούλου, που μας τίμησε αποδεχόμενη την πρόσκλησή μας, επισκέφθηκε το Σχολείο μας και συζήτησε με τα παιδιά μας με τρόπο άμεσο, απλό, ζεστό και ουσιαστικό.
Στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.), που υποστήριξε την εκδήλωσή μας αποστέλλοντάς μας την κινητή έκθεση – αφιέρωμα στη ζωή και στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη.
Στην κ. Βασιλική Μαγριπλή - Χριστοδούλου, μητέρα μαθητών μας, που μας ενημέρωσε για την κινητή έκθεση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.) και  ανέλαβε με μεγάλη προθυμία τη μεταφορά της  από και προς το  Ε.ΚΕ.ΒΙ.
Στο Μέγαρο Μουσικής, ιδιαιτέρως στον Τεχνικό Διευθυντή,  κ. Κωνσταντίνο Χαραλαμπίδη, καθώς και στην υπεύθυνη καθηγήτρια του Μουσικού Ομίλου των Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων κ. Χριστίνα Βαρσάμη, που μας εξασφάλισαν και ευγενώς μας παραχώρησαν  τον ψηφιακό δίσκο με τη συναυλία – αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη, η οποία είχε πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής και στην οποία είχε συμμετάσχει και ο Μουσικός Όμιλος των Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων.
Στον κ. Γεώργιο Τράπαλη, υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων-επικοινωνίας και ιστοσελίδας της Φ.Ε., για τη στήριξη και προβολή του ιστολογίου μας.
Στους βιβλιοθηκονόμους κ. Θεανώ Καραμιχαηλίδου και Γιάννη Κουμαντάκη, που διαμόρφωσαν τη Βιβλιοθήκη του Σχολείου μας, ώστε να φιλοξενήσει την εκδήλωση, και επιμελήθηκαν την έκθεση των ποιητικών έργων.
Στο εργατοτεχνικό προσωπικό των Τοσιτσείων – Αρσακείων Σχολείων και τον προϊστάμενο κ. Βασίλη Γαβαλά, για την πολύτιμη βοήθεια που μας προσέφεραν στην όλη διοργάνωση  της εκδήλωσης.
Στους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών μας που ενθάρρυναν από το σπίτι τα παιδιά να συμμετάσχουν στις διάφορες εκδηλώσεις  του πολιτιστικού τριημέρου και ενίσχυσαν έτσι την προσπάθεια του Σχολείου για μια τέτοια καινοτόμο δραστηριότητα.
Οφείλονται, επίσης, πολλές ευχαριστίες και συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς του Σχολείου μας, που είχαν την ευθύνη για τη διοργάνωση της εκδήλωσης και εμψύχωσαν τους μαθητές ώστε να συμμετάσχουν σε αυτήν. Συγκεκριμένα:
Στον κ. Μιχάλη Καπετανή, φιλόλογο, που υπήρξε ο κύριος εμπνευστής όλης της εκδήλωσης, δημιουργός του ιστολογίου και κύριος υπεύθυνος για την επιλογή των ταινιών που προβλήθηκαν στη Βιβλιοθήκη και την κατάρτιση του προγράμματος.
Στον κ. Γιάννη Βογιατζή, φιλόλογο, που επιμελήθηκε τα ενημερωτικά για την εκδήλωση κείμενα, καθώς και τις  ανθολογίες του Οδυσσέα Ελύτη και της Ιουλίτας Ηλιοπούλου, οι οποίες διανεμήθηκαν στους μαθητές και μελετήθηκαν από τα παιδιά.
Στον κ. Παναγιώτη Ανδριόπουλο, θεολόγο, που είχε την ευθύνη για την πρόσκληση της κ. Ηλιοπούλου αλλά και για το υλικό που παρουσιάστηκε κατά την επίσκεψή της στο Σχολείο.
Θα ήθελα, ακόμη, να εκφράσω ευχαριστίες  και συγχαρητήρια σε όλους τους καθηγητές από διάφορες ειδικότητες που αγκάλιασαν την εκδήλωση, κινητοποίησαν τους μαθητές τους και συμμετείχαν με οποιοδήποτε τρόπο σε αυτήν.  Ιδιαιτέρως:
Στη φιλόλογο και συντονίστρια των φιλολόγων κ. Κέλλυ Αυγουστίνου, αλλά και στους φιλολόγους κ. Γιάννη Βογιατζή, κ. Γερασιμούλα Καλατζή, κ. Μιχάλη Καπετανή, κ. Αικατερίνη Μασσαρά, κ. Ιουλία Παπαδογιάννη, κ. Ευθυμία Σκιαδά, κ. Ευτυχία Σταματέλλου, και κ. Ειρήνη Φαραντούρη, που ενεργοποίησαν και συγκίνησαν τους μαθητές τους, με παιχνίδια δημιουργικής γραφής,   εικόνα και  μελωδία.
Στις καθηγήτριες της Γαλλικής Γλώσσας κ. Τριανταφυλλιά Κικίλια και κ. Χρυσάνθη Χατζοπούλου, αλλά και της Γερμανικής Γλώσσας κ. Φωτεινή Ματθαίου, κ. Μαρία Μπούσκου και κ. Κυριακή Σαρλή, οι οποίες δίδαξαν  ελληνικά ποιήματα μεταφρασμένα στα Γαλλικά ή στα Γερμανικά, καθοδήγησαν τους μαθητές τους σε πειραματισμούς για μετάφραση ποιητικών κειμένων σε ξένη γλώσσα, δείχνοντάς τους τις δυσκολίες  αυτού του έργου, αλλά και παρουσίασαν την απήχηση των Ελλήνων ποιητών στη Γαλλία και στη Γερμανία.
Στην καθηγήτρια Καλλιτεχνικών κ. Ζηνοβία Κωτσοπούλου, που  βοήθησε τα παιδιά μας στην έκφραση της δημιουργικότητάς τους μέσα από εικαστικά έργα και επιμελήθηκε τη διακόσμηση των χώρων της εκδήλωσης με τα καλλιτεχνήματα των παιδιών.
Τέλος, πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στα παιδιά του Σχολείου μας που αφέθηκαν πρόθυμα να ταξιδέψουν, με διάφορους τρόπους, στο χώρο της ποίησης, μελέτησαν, συγκινήθηκαν, ευαισθητοποιήθηκαν, δημιούργησαν, ενθουσιάστηκαν και κατανόησαν τελικά πόσο μεγάλη εγρήγορση, παραμυθία και ομορφιά προσφέρει η ποίηση στη ζωή μας.
                                                                

                                                        Η Διευθύντρια
                         του Β΄ Τοσιτσείου – Αρσακείου Γυμνασίου Εκάλης                                                       
                                             Ευδοκία Ι. Γιαννικοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου